• Telefon +420 608 002 955
JAK ZÍSKAT PRAXI V ÚČETNICTVÍ

Práce v účetnictví nabízí stabilní zaměstnání a vysoké finanční ohodnocení, ke kterému se postupně dopracujete. Dokud budou existovat firmy a podniky, bude nadále významná potřeba účetních, mzdových a daňových poradců. Někdo se o to firemní hospodaření a o podnikatele musí starat.

Ovšem najít si práci a vypracovat se na pozici účetní, samostatnou účetní už není tak jednoduché. Potřebujete především praxi, a hlavně výborné znalosti. Nestačí pouze umět teorii, ale naučit se informace a dovednosti do skutečného pracovního života účetní. A protože si tohle všechno moc dobře uvědomujeme a víme, že ani škola vám nepředá potřebné znalosti pro tyto pozice, vytvořili jsme pro vás naše akreditované kurzy MŠMT a vybraly lektory, kteří v účetnictví, mzdách a daních podnikají desítky let nebo učí na vysokých školách a předají vám znalosti, které budete moct ihned využít do praxe.

Před tím, než se pustíte do hledání práce v oblasti účetnictví, je důležité mít přehled o různých možnostech, jak získat praxi v tomto oboru, stejně jako se seznámit s požadovanými dovednostmi a kvalifikací. S tímto vás nyní rádi seznámíme

 

JAK MÁ ÚČETNÍ VYPADAT

Práce účetní/ho může na první pohled působit stroze a monotónně, ale ve skutečnosti je plná překvapení a výzev. Každý den se setkáte s novými situacemi a problémy, které budete muset analyzovat a řešit. Proto je klíčové mít precizní přístup a pečlivě sledovat detaily.

Jednou ze základních dovedností spolehlivého účetního je udržování pořádku a systematický přístup ke své práci. Musíte být schopni efektivně zpracovávat finanční údaje a řešit případné chyby, které by mohly mít významný dopad na celou organizaci. Je důležité mít analytické myšlení a cit pro detail, abyste byli schopni rozpoznat a odstranit potenciální problémy v účetních záznamech. Tato schopnost vám pomůže překonávat každodenní výzvy v oblasti účetnictví a budovat svou kariéru v tomto dynamickém a rozmanitém odvětví.

Samotný proces účetnictví zahrnuje provádění různých účetních operací a sledování finančních toků v podniku. To zahrnuje:

  • Zajištění provádění účetních operací na účtech či skupinách účtů
  • Dokončení zápisů jednotlivých účetních položek
  • Pečlivé sledování a kontrola účetních dokladů
  • Odpovědnost za dozor nad ekonomickou situací podniku
  • Realizace inventarizace majetku a závazků
  • Příprava podkladů nejen pro daňová přiznání
  • Provádění inventur a příprava inventurních soupisů
  • Archivace a skartace potřebných dokladů

 

 

KROKY K ÚČETNÍ PROFESI

1) ŠKOLA 

Studium na střední nebo vysoké škole s ekonomickým zaměřením je jednou z nejčastějších cest, jak se dostat k oboru účetnictví. Ekonomické školy nabízejí širokou škálu studijních programů zaměřených na oblast financí, účetnictví, a další ekonomické disciplíny. Během studia se se seznamujete s teoretickými základy účetnictví, včetně zákonů a principů, které řídí podnikatelské finance a účetnictví.

  • OBCHODNÍ AKADEMIE – Odborná střední škola, která se zaměřuje na ekonomii a hlavní předmět má účetnictví. Doba studia jsou 4 roky a je zakončená maturitou.  

  • VYSOKÁ ŠKOLA – Většina velkých univerzit má ekonomickou či podnikatelskou fakultu. Právě na nich najdete účetní, ekonomické, podnikatelské a finanční obory. 
    • Vysoké učení technické v Brně – Účetnictví a daně
    • Vysoká škola ekonomická v Praze – Účetnictví a finanční řízení podniku
    • Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích – Finance a účetnictví
    • Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Účetnictví a daně
    • Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava – Účetnictví a daně
    • Studium Účetnictví na VŠ dálkově Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.

POZOR! "Je důležité si uvědomit, že studium na škole není vždycky dostatečné k tomu, aby absolventi získali potřebné praktické dovednosti. Často se stává, že vzdělání se zaměřuje spíše na teorii než na praktické pochopení. To může znamenat, že i když studenti dokončí školu, mohou jim chybět konkrétní znalosti potřebné pro úspěšný vstup do pracovního života v oblasti účetnictví. Je třeba mít na paměti, že kvalita výuky a zkušenosti učitelů mohou hrát klíčovou roli v tom, jak dobře studenti získají potřebné dovednosti."

2) STÁŽE 

Stáže jsou skvělým způsobem, jak získat praktické zkušenosti a vybudovat si svou kariéru. Je však důležité si uvědomit, že stáže obvykle nejsou finančně ohodnoceny nebo mají velmi nízké finanční ohodnocení.

Stáž během studia – doporučujeme, protože vám poskytuje možnost získat praktické zkušenosti a začít budovat vztahy s firmami. Mnohé velké nadnárodní společnosti nabízejí stáže speciálně pro studenty vysokých škol.

Stáž je významná také po studiu, protože vám umožňuje získat další praktické zkušenosti a ukázat své schopnosti v reálném pracovním prostředí. Pokud se osvědčíte během stáže, může vás firma nabrat jako stálého zaměstnance. Mnohé firmy dávají přednost kandidátům, kteří mají praktické zkušenosti získané během stáže před těmi, kteří je nemají.

3) REKVALIFIKAČNÍ KURZY 

Pokud jste bez účetního či ekonomického vzdělání nebo jste se s oblastí účetnictví nesetkali už delší dobu, může být pro vás ideální volbou absolvovat rekvalifikační kurz. Tyto kurzy jsou často dostupné zdarma prostřednictvím Úřadu práce, pokud jste v jeho evidenci. Většina rekvalifikačních kurzů vyžaduje pouze ukončené středoškolské vzdělání s maturitou.

Jednou z výhod těchto kurzů je, že jsou určené pro úplné začátečníky. Navíc vám mohou pomoci změnit pracovní místo, pokud momentálně pracujete v jiném oboru, který vás již neuspokojuje. Dokonce se můžete rozhodnout pro samostatné podnikání jako účetní, ale v tomto případě je doporučeno mít ekonomické vzdělání a minimálně 5 let zkušeností v oblasti účetnictví nebo mít garanta.

Podívejte se na naše kurzy a připravte se stát se účetní/m. Naše výukové programy jsou zaměřené nejen na teorii, ale hlavně na získání praktických dovedností potřebných pro úspěšnou práci v oblasti účetnictví. Délka trvání kurzů se může lišit podle konkrétního studijního programu, ale průměrně se pohybuje mezi 2 až 3 měsíci studia.

  • Účetnictví - 120 hodin 
  • Účetnictví a daňová evidence  - 130 hodin 
  • Účetnictví a daňová evidence s výpočetní technikou  - 170 hodin 
  • Účetnictví s výpočetní technikou  - 160 hodin
  • Účetní a mzdový specialista  - 200 hodin 
  • Účetní a daňový specialista  -  200 hodin 
  • Účetnictví, daňová evidence, mzdy a daně s výpočetních technikou - 410 hodin

Rekvalifikační kurz vám otevírá cestu k účetním profesím. Po ukončení kurzu získáte osvědčení s celostátní platností pro danou pracovní pozici účetní v celé České republice. Musí to být ovšem kurz, který je akreditovaný MŠMT.

ZAJÍMÁ VÁS, JAKÝ REKVALIFIKAČNÍ KURZ SI VYBRAT? ZAVOLEJTE  NA ČÍSLO 606 919 761 A DOMLUVTE SI 15 MINUTOVOU KONZULTACI ZDARMA. RÁDI VÁM POMŮŽEME SI V TOM UDĚLAT JASNO. 

ZAJÍMÁ MĚ VÝBĚR KURZŮ

Studujete rádi online nebo na učebně? A víte jaký je mezi těmito formami studia rozdíl? Jedno mají společné, na konci získáte osvědčení pro danou pracovní pozici. Přečtěte si níže.

AKREDITOVANÝ KURZ ONLINE MŠMT

Dnes máte možnost studovat online z pohodlí vašeho domova, bez nutnosti cestování. Stačí se připojit přes odkaz, který vám lektor zašle, a můžete se učit společně s ostatními účastníky přímo přes obrazovku svého počítače nebo telefonu. Je důležité si uvědomit, že ne všechny online výuky jsou stejné. Některé firmy nabízejí statická videa, kde není možnost komunikace s lektorem, ale u nás zaručujeme interaktivní výuku s lektorem v reálném čase.

Naše živé online výuky umožňují aktivní zapojení každého účastníka. Lektor je tu pro vás, odpovídá na vaše otázky, používá interaktivní tabuli, do které můžete i vy přispívat, a po každé lekci vám zasílá studijní materiály. Navíc, pokud byste něco nepochopili nebo jste zameškali určitou hodinu, máte možnost si s lektorem domluvit individuální konzultaci zdarma. Online výuka je moderním způsobem vzdělávání, a my se snažíme zajistit, aby byla pro vás co nejpohodlnější a nejefektivnější.

 

CHCI SE UČIT ONLINE

AKREDITOVANÝ KURZ PREZENČNĚ MŠMT

Pokud preferujete tradiční výuku v učebně, máme pro vás skvělou možnost navštívit jednu z našich učeben po celé České republice. Nacházíme se v Brně, Praze, Hradci Králové, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni, Liberci, Zlíně, Jihlavě, Karlových Varech, Ústí nad Labem a Pardubicích. Naši účastníci zde mohou očekávat občerstvení a přímý kontakt s lektorem. Je však důležité mít na paměti, že provozování učeben je závislé na dostatečném zájmu a minimálním počtu účastníků, který činí 5 osob. Ať už se rozhodnete pro online výuku či osobní setkání v učebně, naše kurzy vám zajistí kvalitní a efektivní vzdělání v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví a daní.

CHCI SE UČIT NA UČEBNĚ 

 

TIPY DO ZAČÁTKU PO ABSOLVOVÁNÍ KURZU

Po absolvování kurzu účetnictví a získání osvědčení, které potvrzuje vaše nově nabyté znalosti, se naskýtá několik možností, jak dále postupovat. Pokud momentálně nemáte práci, můžete se zaměřit na hledání zaměstnání v oboru účetnictví. Je však třeba mít na paměti, že i s novým osvědčením není vždy snadné ihned najít vhodnou pracovní pozici. Proces hledání práce může trvat nějaký čas a závisí na různých faktorech, jako je lokalita, velikost firmy a pozice, na kterou se ucházíte.

Na začátku vaší profesní cesty v oboru účetnictví je vhodné zaměřit se na malé firmy, kde může být situace taková, že hlavní účetní není schopen zvládnout veškeré úkoly a firma potřebuje rozšířit svůj tým. Tyto malé firmy mají často rády, když si mohou účetního vychovat podle svého přístupu a není nutné je odnaučovat z případných zlozvyků. Máte tak větší šanci na přijetí.

Doporučujeme také hledat juniorní nebo příbuzné pozice, jako je například fakturantka nebo pomocná účetní, kde můžete získat potřebnou praxi. Tato praxe vám může pomoci buď zůstat ve firmě a postupovat dál, nebo si následně najít práci jinde jako účetní. Většina firem obvykle požaduje praxi v oboru účetnictví v rozmezí 2-5 let.

Nebojte se projevit zájem o pozici účetní zavoláním nebo osobně navštívit firmy, které vás zaujaly. Tím ukazujete iniciativu a zájem o práci, což může být pro zaměstnavatele přitažlivé. Na pohovoru poté můžete předvést své znalosti a dovednosti, které jste získali během absolvování našich kurzů. Díky praktickým informacím od zkušených lektorů budete mít výhodu a mnohem větší šanci na úspěšné přijetí. Přečtěte si příběhy našich absolventů

CHCI ZAČÍT TEĎ

Autor: Manažer společnosti Rudolf Pirkovský